America, Vestul Sălbatic
By Adrian Bancila On 28 Nov, 2014 At 02:47 PM | Categorized As Lifestyle, Top News | With 0 Comments

14 adolescenți au fost împușcați de către polițiștii americani după tragedia din Ferguson. Cel mai răsunător caz este al lui Tamir Rice, în vârstă de 12 ani. Copilul, care avea asupra sa un pistol de jucărie, a fost împușcat mortal de un polițist din Cleveland.

Mass-media americane menționează că recentele revolte din suburbiile Saint Louis au impulsionat vânzările de arme – acestea au crescut de aproape 10 ori, notează Vocea Rusiei.

Situația continuă să fie tensionată nu numai în Ferguson, dar și în jurul acestui oraș din statul Missouri. Se aud împușcături cu o anumită periodicitate, iar în unele zone izbucnesc proteste spontane, în ciuda faptului că manifestațiile sunt reprimate violent. Iar apelurile la calm lansate de preşedintele Barack Obama nu împiedică oamenii să iasă în stradă.

Americanii au început să pună la îndoială statul de drept după ce un mare juriu federal a achitat un polițist alb care a împușcat un tânăr de culoare. Multe dintre problemele existente în societatea americană au ieșit la iveală anume în timpul acestor proteste, și anume că un polițist poate împușca pe oricine și scăpa de urmărirea penală.

În aceste condiții, americanii își fac griji pentru propria lor viață și își cumpără arme. Însă acest lucru poate duce la un sfârșit targic. Chiar și așa, cetățenii SUA nu sunt gata să renunțe la dreptul lor de a deține și a purta arme, consideră redactorul-șef al revistei Geopolitica, Leonid Savin.

„Legislaţia americană privind achiziția și utilizarea armelor este permisivă. De fapt, sistemul de stat este construit în așa fel încât drepturile și libertățile cetățenilor sunt garantate prin lege: orice cetățean are acest drept. Bineînțeles, infractorii profită de această oportunitate. Marea dilemă constă în aceea că oamenii nu știu ce să aleagă: libertatea și posibilitatea de a se bucura de aceste drepturi sau instituirea unui control din partea statului”.

Potrivit ziarului The Guardian, peste 12.000 de persoane au fost ucise anul trecut în SUA cu arme de foc – aproape 30 de oameni pe zi. Sunt multe cazuri când au fost uciși cgiar și copii. Unul a avut loc anul trecut, când un băiat în vârstă de cini ani și-a împăușcat sora de doi ani.

Prin urmare, polițiștii pot percepe ca pe o amenințare orice copil care se joacă cu un pistol de jucărie. Din ziua în care în Ferguson a fost împușcat Michael Brown, polițiștii au ucis alți 14 adolescenți, dintre care șase afro-americani. The Daily Beast anunță că unii au fost într-adevăr înarmați. De exemplu, Jeffrey Holden de 18 ani, victimă a polițiștilor din Kansas, a deschis focul asupra forțelor de ordine, iar Miguel Benton, împușcat în statul Georgia, a furat arma unui polițist. În celelalte cazuri este vorba, însă, de abuz de putere.

About Adrian Bancila -

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: