De ce nu avem o strategie naţională de valorificare a resurselor noastre naturale?
By Ioan Buduca On 2 Dec, 2014 At 07:42 AM | Categorized As Infografii, Opinii, Politică internă | With 2 Comments

O ţară care are resursele naturale ale României de azi, dar nu are în ultimii 25 de ani nici o strategie naţională de valorificare a acestor resurse, ori este o ţară complet colonizată de interese străine, ori are o clasă politică formată din indivizi care n-au făcut decât patru clase primare.

După părerea unei majorităţi care a mers la alegeri să voteze viitorul preşedinte al ţării, n-am fi o ţară colonizată, devreme ce nici un preşedinte ales n-a propus decolonizarea, dar, iată, a fost ales. C.V.-urile celorlalţi aleşi ai ţării arată că ar fi făcut mai mult decât patru clase primare. Atunci? De ce nu are România o strategie naţională de valorificare a propriilor resurse naturale, care – potrivit unui fost ambasador american la Bucureşti – sunt suficiente pentru dezvoltarea ţării în următoarea sută de ani, interval mai mult decât rezonabil pentru implementarea tehnologiilor care vor stăpâni valorificarea unor resurse azi slab exploatabile (energia solară, energia eoliană, energia nucleară curată)?

Răspunsul este un mister, în aparenţă. Într-o paradigmă raţională a interesului naţional nu-l găsim.

Adevăratul răspuns este că nu practicăm o paradigmă raţională a interesului naţional. Practicăm o paradigmă coruptă a patriotismului. Cine face parte din pluralul acestui practicăm? Absolut toată lumea românească:

 • mentalitatea publică neînstare să înţeleagă problema şi să organizeze societatea civilă pentru soluţiile cele mai bune ale problemei;
 • mass-media, ca reprezentant principal al acestei mentalităţi, neînstare să militeze pentru agenda intereselor naţionale majore;
 • serviciile de informaţii, incapabile să determine în societate preocuparea raţională pentru agenda intereselor naţionale majore (sau corupte de interese antinaţionale);
 • clasa politică, mai degrabă coruptă de interese antinaţionale decât incapabilă să determine în societate preocuparea pentru agenda intereselor naţionale majore.

În aceste condiţii – care nu pot fi descrise altfel decât cu rea credinţă – întrebarea lui 2014, an de alegeri prezidenţiale, este de ce nu am avut nici un candidat la aceste alegeri care să propună urgenţa patriotică a unui consens naţional (şi, implicit, un plan) cu privire la necesitatea imperioasă a strategiei celei mai bune pentru valorificarea resurselor noastre naturale (aur, cupru, gaze, petrol, pământ fertil).

Când serviciile britanice au început să studieze posibilitatea ca Germania să fi trecut la planuri de război, nu s-au putut baza, desigur, pe informaţiile publice. Dar au găsit o metodă de cercetare sigură. Au început să caute cuvintele-cheie care NU mai apăreau în mediile informaţiilor publice. Iar cuvintele care încetaseră să mai apară erau, toate, din familia de cuvinte a războiului. Din păcate, liderii politici ai vremii n-au crezut în concluziile serviciilor de informaţii, iar în 1938, când totul le era clar acestor servicii, au semnat înţelegeri pacifiste cu Germania. În 1939 începea războiul.

Ce vreau să spun? Uitaţi-vă la ceea ce liderii noştri politici NU fac. Nu vă uitaţi numai la ceea ce fac. Nu vă uitaţi deloc la ceea ce declară. Şi nu vă uitaţi în niciun caz la războiul zilnic al comentariilor politice asupra declaraţiilor lor. Ceea ce liderii noştri nu fac poate fi descifrat dacă, mai întâi, ştim ce ar trebui să facă:

 • strategia naţională mai sus pomenită;
 • organizarea consensului naţional cu privire la un proiect de ţară (din care proiect această strategie ar fi linia întâi a “frontului”;
 • dezvoltarea diplomaţiei economice (care era vârful activităţii MAE în epoca dinainte de 1989);
 • organizarea unei Universităţi de Relaţii Internaţionale (“grădiniţa” care formează viitori diplomaţi şi lideri politici de talie internaţională);
 • dezvoltarea unor bănci cu capital românesc astfel încât în balanţa capital străin – capital autohton să putem fi cât de cât competitivi (acum suntem zero competitivi!).

În orice explicaţie publică vor oferi, liderii noştri politici vor spune că nu există bani pentru asemenea cheltuieli. Dar noi ştim că numai cu banii care sunt furaţi anual (10 miliarde de euro, potrivit Curţii de Conturi) ar putea fi demarate toate aceste programe.

Concluzia? Clasa politică românească ne conduce numai în interesul de a-şi însuşi aceste 10 miliarde (o pătrime din bugetul anual al ţării).

Soluţia? O revoluţie nu corespunde actualei mentalităţi publice, suficient de needucată ca să nu se poată organiza în numele interesului naţional. Curăţirea prin DNA a portavionului american care suntem în acest moment este o operaţiune prea lentă şi prea uşor acuzabilă de politizare.

Atunci? Nu ştiu. O soluţie de tip paşoptist ar fi ca elitele româneşti educate în Occident şi rezidente acolo să-şi unească conştiinţele şi cunoştinţele, să renunţe la parte din privilegiile dobândite acolo, să se organizeze şi să formeze un partid jucător pe scena politică internă. Dar, mă întreb dacă unii, fiindu-le teamă de această soluţie, nu fac totul pentru ca românii din străinătate să fie cel mai dezbinat neam al diasporei, prin urmare şi cel mai incapabil de o acţiune organizată.

About Ioan Buduca -

Displaying 16 Comments
Have Your Say
 1. mesaj pt Russia Today says:

  Mah nenorocitilor nu sunteti bineveniti in Romania!
  Manipulati in alta parte!
  Locul vostru este in stepele din Asia, alcolistilor.
  Ati nenorocit destul estul Europei (Romania, Polonia, Ucraina, tarile Baltice, etc) . Ati facut mai mult rau decat a facut Hitler. Sper sa vina ziua in care sa dati socoteala criminalilor!

  Reply
 2. spiderflash says:

  Pai deoarece in 45 ati intrat voi si cu tancurile sovietice in tara noasta, ati distrus elita si i-ati ridicat pe mujici.Astia au facut copii,si tot asa pana astazi cand au ajuns sa ne conduca.

  Reply
 3. dorel says:

  Pentru ca sintem ocupati economic si financiar de occident si americani.
  Trebuie sa facem interesele lor si sa tacem.Toata economia noastra e la pamint si am devenit sclavi occidentului.Salariile noastre sint cele mai joase.Cine a furat in trecut acum sta bine.
  Se cistiga mai bine in Russia ca in Romania.In Occident se mai gaseste de munca dar putin de tot.
  Sa terminat si cu Europa.E criza mare.In Italia jumatate de italieni nu au de munca.
  In fiecare zi criza creste e cei fara munca protesteaza dar ziarele si televiziunile tac si ascund.
  Dictatura totala.
  Europa vai de capul ei….

  Reply
 4. General says:

  DUPA CUM SPUNEA SI GOEBELS CEA MAI EFICIENTA MINCIUNA NU ESTE MINCIUNA CURATA, DAR MINCIUNA AMSTECATA CU CEVA ADEVAR. LA FEL SI ACEST ARTICOL.

  E ADVARAT CA RO NU STIE SA-SI PUNA IN VALOARE RESURSELE NATURALE, IAR REDEVENTELE DIN PETROL DIN CONTRACTUL CU MOL/PETROM SUNT O RUSINE NATIONALA.

  DAR,

  1.MAJORITATEA ROMANILOR, INCLUSIV SI SUBSEMNATUL SINT PRO-OCCIDENT;

  2. NU CREDEM ABSOLUT DELOC IN BALADELE PROPAGANDISTE ALE LUI PUTIN&SPETZ.SLUJBY.

  3. FAPTUL CA INCERCATI SA FOLOSITI ORTODOXIA PENTRU A VA ATINGE SCOPURILE IMPERIALE TREZESTE NUMAI DEZGUST SI NICIDECUM AFILIERE SAU SOLIDARITATE;

  4. CARATI-VA NAIBII DIN BASARABIA SI MERGETI SI VA POVESTITI TIMPENII UNUII-ALTORA IN TAIGA SAU IN TUNDRA CA AICI NIMENI NU VA CREDE.

  Reply
  • Alex says:

   Dle General,

   permiteti-mi sa va contrazic.
   1. Majoritatea nu inseamna si TOTI. Eu sunt PRO-Romania nu pro-occident. Nu ma incalzeste cu nimic ca facem parte dintr-o uniune economica in care noi suntem fraierii si dintr-o alianta militara care e una pusa pe agresiuni.
   2. Ce e sau nu propaganda e discutabil. Pentru mine presa autohtona, care nu face altceva decat sa copieze din presa americana, e cea plina de neadevaruri sau adevaruri patiale…cum spunea si Goebbels.
   3. Vrem nu vrem, impartim o credinta comuna – macar asta sa fie motiv de cooperare. Sper ca sunteti de-acord, cooperarea e mai buna decat dusmania…sau pt dvs Rusia nu poate fi decat dushman? In rest, daca ar fi sa vedem care dintre noi se poarta mai “ortodox” poate ar trebui sa luam de la rusi exemplu si sa nu mai punem botul la toate porcariile imorale vestice, gen promovarea homosexualitatii…
   4. E cam greu sa se “care” din Basarabia, ca unii dintre ei sunt acolo de prin 1812, sunt multe familii mixte etc. In rest, daca sunteti prost…informat…va informez eu, moldovenii nu ne vor. Cum arata mai toate alegerile, moldovenilor le sunt rusii mai simpatici decat romanii. Ce sa faci?

   Reply
   • Dragoescu says:

    Foarte bun comentariu ! Felicitari !
    Ma bucur nespus de mult cand vad si o opinie normala , neafectata de nemernicia propagandei ( vestice , in special ) mediale .

    Rusofobia asta imputita a luat proportii insuportabile, din pacate .

    Monstruozitatea numita NATO ne va face cat de curand, mari ” surprize ” .
    Jigodiile transatlantice nu se vor linisti pana cand nu vor avea conflictul mult dorit .
    Si vor reusi sa-si duca provocarile pana la scopul final !
    Asta multumita tuturor idiotilor care ” musca ” din propaganda asta infecta si sustin si consolideaza isteria anti – rusa .

    Dupa parerea mea, ( traiesc de 25 de ani in Germania , sunt de nationalitate germana ) politica vestica se gaseste momentan intr-un stadiu catastrofal de … decadentza . In afara de imoralitate , ipocrizie si minciuna peste minciuna, nu are nimic de oferit .

    Cred ca ar trebui sa-i fim recunoscatori lui Putin ca inca mai tine piept situatiei , inca mai incearca sa echilibreze lucrurile .
    Nu stiu cat va mai fiposibil acest lucru !?
    Daca americanii vor reusi SI DE DATA ASTA cu “manevrele” lor mizerabile …. ne-a luat dracu ‘ pe toti .

    salutare
    T.D.

    Reply
 5. General says:

  IN PRIVINTA INFORMARII EU CA PERSOANA FIZICA NU POT CONCURA CU UN INTREG SERVICIU DE INFORMATII A UNUI STAT-BENZINARIE.

  RUSIA ISI ARE TRADITIA INFILTRARII, COLECTARII, ANALIZARII, MANIPULARII INFORMATIEI INCA DE LA HOARDA DE AUR, IAR MAI RECEVNT: CEKA, NKVD, KGB, FSB, ETC. – INSTITUTII UNA MAI “CONSTRUCTIVA” SI PRIETENOASA CA ALTA.

  MAJORITATEA BOGATIILOR RUSIEI AU FOST ACAPARATE SI SINT CONTROLATE DE FOSTI KGB-ISTI. IAR ACESTIA SUNT CUNOSCUTI CA MARI MESTERI LA STRATEGII, PARADIGME, MANIPULARI SI SUBSTITUIRI DE NOTIUNI ELEMENTARE.

  SI INCA CEVA – EU SUNT ROMAN BASARABEAN SI DUMNEATA NICIDECUM NU ESTI IN POZITIA SA-MI INDICI CE VOR BASARABENII.

  DE FAPT DACA RUSIA SI-AR RECONSIDERA POZITIA FATA DE BASARABIA SI NE-AR LASA IN PACE, IN MOD CERT ROMANII AR PRIVI CU ALTI OCHI SPRE RUSIA.

  IAR PINA ATUNCI VA MA AMINTESC O DATA – BASARABIA ESTE PAMINT ROMANESC, VA ROG SA VA CARATI NAIBII DE AICI.

  (MA REFER LA PREZENTA POLITICA NU LA POPULATIA RUSOFONA MANIPULATA)

  PROPAGANDA RUSEASCA NU TREZESTE DECIT DEZGUST…

  Reply
 6. dorel says:

  Cine t-ea facut general desteptule?
  Tu nu esti roman esti basarabean si dupa comentele tale lasa de gindit.Daca sint de acord cu RUSIA vad ca te deranjeaza.Carate tu si nu invita pe alti.In Transnistria traiesc multi rusii si daca ar pleca militari voi ii omoriti pe toti,cum fac fascisti de la Kiev cu rusii din Ucraina.
  Basarabieni nu vor Europa NATOAmerica.Primul partid e filo-rus asa ca puneti inima in pace.Ce sa faca Romania co Bassarabia.Nu are ce face.Moldova trebuie sa fie neutrala asta e clar.Tot ce spun politici sint minciuni si va duce cu zaharelul.
  Tu nu esti capabil sa vezi ca americani vor sa va cumpere cu doi dolari.Va vindeti pe 1kg de cartofi.
  Ce va facut Russia.Nimic.A fost de vina comunisti dar nu RUSSIA de astazi,nuPUTIN.
  Eu sint din Moldova si ma desgusta cita proasta lume exista si crede la tot ce spun americani si occidentali.Vreti sa fiti sclavi si vassali din nou.Nu va ajuns sub URSS.Cel mai bine sa fiti NEUTRALI

  Reply
 7. Adrian Costel says:

  Ei tovarase general!Romanii nu ar privi niciodata bine spre Rusia chiar daca Rusia si-ar reconsidera pozitia fata de Basarabia;nu mai fi ipocrit.Un teritoriu se castiga si se pierde,cu lupta la propriu nu la masa negocierilor cum vrea lumea prin Romania(sa ne dea Basarabia si gata!S-o credeti voi ma ca asa de castga un teritoriu)Am castigat Basarabia prin lupta si am pierdut-o la fel cu lupta.Dar nu suntem destul de barbati sa recunoastem lucrul asta.poate doar un referendum v-ar mai rezolva ceva din pofte,dar din cate vedeti si voi basarabenii voteaza si va este frica de decizia lor.Si ei au dreptul sa fie eurosceptici,poate ca deja au si convingeri.Tu generale nu contezi,esti doar o simpla unitate luata in calcul,la fel cum sunt si eu.Si in Romania trebuia organizat un referendum daca lumea este de acord sa aderam la organizatia criminala NATO sau la UE. Sa fie prezentate avantajele aderarii la aceste organizatii.La fel si in Moldova trebuie facut.Acum pe acest site se injura daca ai alta parere decat cei care au mintit vestul(conducatorii nostri) ca toti suntem de acord cu aderarea in aceste organisme care necrozeaza orice stat.Repet nu ne-a intrebat nimeni niciodata au decis ei pentru mine si cu asta nu sunt de acord.Au facut cheltuieli cu organizarea referendumului pentru a ne da acordul pentru constitutia Uniunii Europne.Desi nu eram acceptati in UE,nu eram membri.

  Reply
 8. mimi says:

  jigodii sovietice.
  troli comunisti.

  nu avem nevoie de voi.
  rusi sau romani, nu va convine in Romania europeana, mars in mama Rusie.

  Cum apare unul cu o parere diferita de a voastra sariti ca hienele.

  @Dorel scranceste in romana.
  @Serban un dement retard sovietic cu niste comentarii de o rautate specifica rusilor doar.

  Nu va mai dati romani rusnacilor.

  Javrelor!

  Reply
 9. mimi says:

  va dati dreptate unii la altii, sunteti penibili.

  nu tin cu americanii nici pe departe, dar imi doresc sa va puna cu botul pe labe, rusnacilor. ma bucur in fiecare zi cand vad cum va scade rubla.

  o sa rezistati, ati rezistat toata istoria voastra, in timp ce restul se ridica, voi o s-o luati la vale. fara hitech, falnica voastra armata va ajunge un morman de fiare vechi.

  Macar chinezii pot copia orice, voi din 90 de cand nu mai vedeti la lupa procesoarele nici nu le mai pueti copia.

  Reply
 10. Alex says:

  Pe de-o parte e amuzant sa vezi crizele de nervi cu spume la gura facute de toti rusofobii ca mimi care vad apocalipsa Rusiei maine-poimaine.

  Reply
 11. dorel says:

  mimi stai calm si nu te agita.
  Habar nu ai despre ce vorbesti.
  Te bagi in seama fara nici un sens.
  Dai dovada de nebunia care o ai in cap.Esti mai penibil de fascisti de la kiev.

  Reply
 12. Adrian Costel says:

  @d-le Dragoescu bun comentariul.Ceea ce vedeti dumneavoastra de acolo din Germania se vede perfect si se simte in Romania.Numai ca multi au paianjeni intre gene sau lentilele murdare si trebuie sa le stearga,unii sa-si desfunde urechile de cerumen iar altii sa faca baie ca au solzi pe ei si nu mai simt daca bate vantul sau ploua.Bun si realist si obiectiv punct de vedere felicitari si dvs si lui Dorel si lui Alex!

  Reply
 13. ICYB Exam Questions says:

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and the rest of the site is
  really good.

  Reply

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: